onsdag 22 juli 2015

Se upp vid bodelningen!

Man kan inte vara nog försiktig. Jag anlitade en advokat för att vara på den säkra sidan. Efter mycket förhalande och dividerande från X' sida kom vi överens om hur mycket jag skulle lösa ut honom med vad gällde huset (i princip det enda vi ägde gemensamt). Vi hade ju redan från början skrivit äktenskapsförord. Detta formulerade X själv och det kan ju också vara något att fundera på, även om det inte ställde till några problem kan det vara värt några tusen att låta en opartisk och erfaren jurist upprätta ett sådant. Hur eller hur. Vid bodelningen skrev advokaten ett papper som sa att X skulle ge mig samtliga papper och verifikationer gällande fastigheten (de som jag tidigare nämnt att det tog 4 månader att få). Jag fick ju dokumenten och trodde allt var ok. Knappt två år efteråt fick jag ett "meddelande" från Skatteverket, alltså inget som går att överklaga, utan just bara ett meddelande. Det såg ut såhär:

Jag blev givetvis både överraskad och förbannad. Jag trodde att jag äntligen var av med honom. Sen drog jag mig till minnes att han skickat ett mejl runt deklarationstider och frågat hur mycket lån det var kvar på huset när jag tog över. Det kom jag inte ihåg och eftersom jag löst in en del kunde jag inte kolla. Jag kontaktade min bankman som sa "jag har redan talat om för honom att det inte går att gå tillbaka och se det", så han hade även hört av sig dit. Jag förstod aldrig varför han behövde veta detta.
Så ringde jag Skatteverket för att höra vad detta var. Jag hade ingen aning om att han placerat en uppskjuten kapitalvinst i vår gemensamma fastighet. Till mig sa han att han gick +-0 eller möjligen lite back på den lägenhet han sålde i sin förra stad. Antingen var det osant, eller kommer summan från tidigare försäljningar.
Vi hade ju haft äktenskapsförord, hade aldrig haft någon gemensam ekonomi och bodelningen sa ju tydligt att alla handlingar rörande huset skulle presenteras. Det hade tyvärr ingen som helst betydelse i kontakt med Skatteverket, det är handlingar makar emellan och berör inte tredje part fick jag veta.
Jag begärde omprövning av beslutet (som ju inte var ett beslut utan bara ett meddelande). skickade med kopior på äktenskapsförord och bodelning som visade att jag faktiskt löst ut X med gott och väl det huset var värderat till, jag ansåg inte att jag "övertagit" huset i bodelningen. Det hjälpte inte. Vidare med överklagan till Förvaltningsrätten som bara konstaterade att allt var enligt gällande lag. Jag tog då återigen kontakt med en advokat som är van att arbeta med relationsmål. Både hon och jag kom fram till att det inte var någon idé att lägga för mycket krut på detta eftersom summan inte är så stor (jfrt med vad en advokat tar i timman). Hon skrev i alla fall ett brev till X och meddelade att jag motsatte mig detta och att det inte följt vad vi kom överens om i bodelningen. Han svarade henne med ett mycket formellt brev där han förklarade att jag vetat om detta och att han sagt åt mig att göra lika dant. Ordbajseri återigen, han visste mycket väl att jag inte fick någon vinst när jag sålde min lägenhet. Till mig skickade han återigen ett elakt mejl där han ondgjorde sig över mig och min moral. Dessutom var han just nu sjuk och orkade inte bry sig om såna här bagateller. Om jag mot förmodan skulle sälja mitt hus med vinst åker jag alltså på att skatta för hans tidigare vinst. Dessutom kostar det mig ca 1000 kr/år i avgift. När jag berättat om detta har jag fått höra historier om folk som har blivit mycket värre drabbade, där det har rört sig om hundratusentals kronor. Sett i det perspektivet är det ju en skitsumma, men sättet att utnyttja lagen är ju lika ynkligt som X är i hela sin person.
Summa sumarum, kolla alltid upp om det finns någon uppskjuten kapitalvinst vid bodelning och skriv in vem som ska betala dem. Skriv in i äktenskapsförord eller samboavtal att ev. uppskjutna kapitalvinster ska betalas av den som de tillhör!
Tillägg till detta: Jag har nyligen sålt mitt hus. Jag tog hjälp av en revisor när jag skulle deklarera försäljningen av huset. Han berättade då att vid bodelningen skulle vi också ha sett till att mitt X skulle ha betalat sin del av vinstskatten vid bodelningen. Alltså i förhållande till den summan jag löste ut honom för och som var högre än inköpssumman. Detta borde advokaten ha känt till och ordnat med menade revisorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar